- Page 1
- Page 2 - Page 3 - Page 4 - Page 5 - Page 6 - Page 7 - Page 8 - Page 9 - Page 10 - Page 11 - Page 12 - Page 13 - Page 14 - Page 15 - Page 16 - Page 17 - Page 18 - Page 19 - Page 20 - Page 21 - Page 22 - Page 23 - Page 24 - Page 25 - Page 26 - Page 27 - Page 28 - Page 29 - Page 30 - Page 31 - Page 32 - Page 33 - Page 34 - Page 35 - Page 36 - Page 37 - Page 38 - Page 39 - Page 40 - Page 41 - Page 42 - Page 43 - Page 44 - Flash version © UniFlip.com |
![]()
LG LAB: METEN IS WETEN
Piet Reijns, NIRS-manager Limagrain
In diverse projecten rekent hij de ruwvoerproductie en bedrijfskengetallen van in totaal zo’n 600 melkveehouders door. Hier berekent hij ook de scenario’s waarin de gebruiksruimte P en N wordt gekoppeld aan de gerealiseerde ruwvoeropbrengst. 1 CENT PER LITER MELK Deelnemers met een aan de ruwvoeropbrengst gerelateerde gebruiksruimte halen daarin snel een 1 cent lagere kostprijs per liter melk. Voor deelnemers met een hoge ruwvoeropbrengst loopt dit op tot 2 cent. “Dat telt hard aan: minder mestafvoer, minder kunstmest én een betere bodemvruchtbaarheid. Wanneer generieke normen plaats maken voor bedrijfsspecifieke normen ligt hier veel winst voor goede ruwvoertelers.”
In de snijmaïsteelt is nog veel winst te behalen in de bepaling van het meest optimale oogst-/inkuilmoment. Hier gaan duizenden euro’s in om, want een afwijking van enkele dagen kan een plus of min van 100 VEM per kg droge stof betekenen. LG’s ruwvoerspecialisten zijn daarom uitgerust met het mobiele LG Lab, een vernuftig staaltje precisielandbouw waarmee we realtime de maïskwaliteit meten. “Het LG Lab is een koffer vol geavanceerde infraroodtechnologie (NIRS)”, zegt Piet Reijns. “Aan de hand van een vers monster van gehakselde maïsplanten of een silagemonster zetten we de kwaliteitsbepaling in gang. De teler weet dan binnen acht seconden hoe het staat met zijn drogestofgehalte en essentiële voederwaarden zoals VEM, zetmeel, NDF, VOS, suikers, ruw eiwit en ADL.”
“Deze technologie stelt ons in staat om vooraf veel meer te gaan sturen op het optimale oogstmoment en kuilverliezen te monitoren. Dat geeft meer grip op de ruwvoerplanning en rantsoensamenstelling. We bereiden het lab momenteel ook voor vers en gesileerd gras voor, zodat we veehouders in hun gehele ruwvoeranalyse kunnen bedienen.”
RUWVOEDERWAARDE 2017
15
|